FAZELE RELATIILOR DE CUPLU

Citind postarile din acest site precum si de pe diferite grupuri din Facebook precum si raspunsurile la aceste postari, am constatat ca exista multa suferinta in relatiile de cuplu.

As dori sa impartasesc cu voi din experienta mea de 40 de ani de casatorie, casatorie care a avut si momente bune si mai putin bune, dar ce este important este ca a oferit multa invatatura.

Poate aceasta invatatura va ajuta pe cineva.

Asa ca m-am hotarat sa scriu si sa explic una din lectiile primite in acesti ani, dar care a venit la pachet cu destul de multa suferinta.

Vorba unui intelept:

„Experienta vietii este un invatator foarte, foarte bun. Iti explica totul in cele mai mici detalii, dar te costa foarte scump.”

Care este plata?…Ai ghicit!…SUFERINTA!!!

Dar sa revin! Este vorba de invatatura „ca o relatie de cuplu este ca un copil”, unde cei doi parinti sunt cei care formeaza acea relatie. Ca orice copil si relatia are nevoie de iubire, atentie, hrana si ea trece ca si copilul prin mai multe faze.

Despre aceste faze voi vorbi in acest articol!

1.Stadiul de fuziune nediferentiat

La un copil apare inainte de nastere si cateva luni dupa, adica pana cand copilul este alimentat la san. In aceasta faza mama si copilul formeaza un tot nediferentiat. Copilul este total dependent de mama. Daca mama moare, moare si copilul.          

Aceasta este si prima faza a unei relatii de cuplu. Apare in momentul „indragostirii”, cand atractia sexuala este la cote maxime. Aceasta arata ca din punct de vedere emotional partenerii isi doresc sa revina la relatia cu mama, acea relatie de dependenta totala. Probabil ca iti sunt cunoscute replici precum:

„nu pot trai fara tine”, sau „daca tu ma parasesti eu ma omor” si altele de genul acesta.

Deci prima faza consta in „indragostire”, adica acea lovitura de „maciuca in cap”, care nu stii de unde vine si care te loveste de te „adoarme”. Daca ai sa intrebi o persoana care este in aceasta faza nu va stii exact sa-ti raspunda la intrebarea: Ce ai gasit la el/ea?

Cand esti obsedat de cineva asta nu inseamna iubire. Asta inseamna adictie, asa cum fumatorul este obsedat de o tigara, alcoolicul de un pahar cu alcool, toxicomanul de o doza de drog.

De obicei cand in aceasta faza se produce despartirea, atunci persoana care este obsedata de celalalt intra in sevraj. Apare o mare criza interioara care uneori poate duce la sinucidere.

2. Stadiul in care apare dependenta

Pentru copil este etapa in care el nu mai este alimentat la san, si incet, incet este invatat si incurajat de catre mama sa se hraneasca singur, dar inca ramane dependent de mama. Daca mama nu isi da seama ca trebuie sa obisnuiasca copilul sa fie din ce in ce mai autonom, atunci acel copil va fi in continuare dependent ea.

In cadrul unei relatii unul din cei doi, sau chiar amandoi pot ramane mult timp in aceasta faza de dependenta in care ei asteapta de la celalalt ca sa primesca tot ce au nevoie. Ei nu se intretin singuri si asteapta sa fie ingrijiti.

3. Stadiul rebel

Copilul a crescut intre timp si a ajuns adolescent. Doreste din ce in ce mai mult sa-si manifeste personalitatea dar inca nu a dobandit independenta totala. El oscileaza intre dependenta si independenta, uneori se opune iar alteori se supune.

In relatiile de cuplu, in aceasta faza partenerii sunt in lupta pentru putere. Fiecare doreste sa arate celuilalt „ca el este mai tare”. In aceasta faza apar cele mai puternice puseuri ale egou-lui.

Singura modalitate de a rezolva orice conflict in aceasta faza este „NEGOCIEREA”.

Cei doi trebuie sa se aseza la masa tratativelor si totul, dar absolul totul trebuie negociat astfel incat solutia gasita sa multumeasca in egala masura pe cei doi.

Este prima faza in care cei doi incep sa se maturizeze si sa-si dea seama ca fiecare dintre ei are propriile nevoi care trebuiesc satisfacute. Aceasta se produce daca celalalt va ceda putin din pretentiile sale catre celalalt.

Daca nu se va produce aceasta, relatia se va rupe.

4. Stadiul independentei

Copilul a mai crescut putin, a ajuns la facultate si acolo „trai pe vatrai”. A plecat pentru prima data de acasa de sub tutela „babacilor” si aceasta stare de libertate nu poate avea echivalent pentru el.

Acum el simte ca nu mai da socoteala nimanui, ia taurul de coarne chiar daca risca sa-l loveasca taurul si uneori il loveste destul de tare. Deja rolul parintilor s-a diminuat foarte mult ei ramanand pe post de consilieri si asta numai daca vor primi cereri de consiliere din partea copilului.

In relatiile de cuplu aceasta faza corespunde intelegerii ca eu pot respira singur, nu ma ajuta nimeni, partenerul poate resira singur si fara ajutorul meu.

Aceasta intr-adevar este o mare descoperire.

Ce va aduce aceasta descoperire in relatie. Va aduce aprinderea unei lumini care le va lumina viata de acum inainte. Aceasta lumina le va arata ca „IUBIREA INSEAMNA SA OFERI LIBERTATE TOTALA CELUILALT”.

Celalalt nu sta cu tine din obligatieci pentru ca asa doreste el.

Acum tu esti bine centrat in interiorul tau, iti cunosti propria valoare, nu mai depinzi de exterior ca sa-ti validezi cine esti si in momentul cand partenerul pleca de langa tine, ramai centrat si iti spui: Nu este nici o problema, el are de pierdut!

5. Stadiul maturizarii totale

Acum copilul este asezat la casa lui, stie ce doreste de la viata si interactioneaza cu parintii de pe pozitii de egalitate.

In relatiile de cuplu aceasta etapa se manifesta atunci cand cei doi au ajuns la maturitatea care sa le permita sa traiasca impreuna fara a „lua aerul” celuilalt.

Acum ei doresc sa aiba o relatie nu pentru ca celalalt ii satisface dorintele, necesitatile, ci doreste o relatie pentru ca are ceva de oferit celuilalt.

Ei nu isi mai cauta „jumatatea”, pentru ca acum ei sunt intregi in relatie cu ei. Acum ei stiu ca nimeni pe aceasta lume nu a venit ca sa-l implineasca pe el, ca sa-l faca pe el fericit , daca el nu reuseste in interiorul lui sa fie implinit si fericit.

Acum aceasta relatie nu mai este cu „strigaturi si chiuituri”, ca la inceput, ci este o relatie asezata, linistita care ofera pace si multa iubire.

Acestea au fost cateva ganduri pe care am dorit sa le daruiesc celor ce au nevoie.

Cu multa iubire

Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *