O NOUA VIZIUNE DESPRE RELATIILE DE CUPLU

Happy BirthdayDe ce functioneaza gresit o relatie de cuplu?

 

Pentru mine raspunsul la aceasta intrebare suna cam asa:

Pentru ca relatiile de cuplu sunt fondate pe principii gresite!

 

Cred ca actuala fundatie pe care se sprijina majoritatea relatiilor de cuplu, nu mai poate fi functionala in conditiile actuale. Trebuie sa se produca o schimbare a modului nostru de a gandi asa cum incepe sa se produca schimbari si in alte domenii.

 

In acceptiune veche IUBIREA inseamna SUFERINTA.

Noi dorim sa intram intr-o relatie de cuplu, cu scopul de a ne casatori si a trai astfel fericiti „pana la adanci batraneti”. Nu intotdeauna se petrece asa. Atunci cand nu se petrece noi suferim.

 

Desigur casatoria este unul din cele mai frumoase momente din viata unui om, dar ea nu poate fi conditia de a fi fericiti si a trai in armonie unul cu celalalt daca nu exista si altceva care sa-i uneasca pe cei doi, in afara unui „certificat de casatorie”.

 

 

In noua viziune IUBIREA nu inseamna SUFERINTA.

O relatie de cuplu este locul unde un barbat si o femeie se intalnesc pentru a darui fiecare celuilalt din valoare si bunatatea sa.

 

Principiile care stau la baza relatiilor de tip vechi dintre un barbat si o femeie sunt:

acumularea de bunuri materiale, satisfacerea placerilor, dominarea

 

Acumularea de bunuri materiale

–  cumparam o casa impreuna

–  cumparam o masina

–  petrecem vacanta impreuna

 

Satisfacerea placerilor

–  facem dragoste impreuna

–  facem unul sau mai muti copii impreuna

 

Dominarea

–  fiecare din cei doi urmareste sa-l schimbe pe celalalt

–  fiecare din cei doi urmareste ca schimbarea sa nu-l atinga pe el

–  fiecare din cei doi urmareste sa detina controlul asupra celuilalt

Iti dai seama ca o astfel de relatie nu poate tine prea mult, pentru ca ea este constrita gresit din start.

 

Cercetarile sociologice au evidentiat ca procentul de divort in primii 3 ani de casatorie, atinge cifra de 58%.

Cercetarile psihologice au aratat ca daca relatiile se bazeaza numai pe principiile enuntate mai sus ele nu pot dura decat maxim 4 ani.

 

Crezi ca exista o legatura intre rezultatele cercetarilor sociologice si cele psihologice?

Cu siguranta ca da!

 

De ce spun asta? Hai sa analizam putin faptele!

Ce mai ramane dupa ce se cumpara impreuna, o casa, o masina, se petrec vacante impreuna, apar unul sau mai multi copii?

Ce aspiratii comune mai au cei doi dupa ce implinesc toate acestea?

 

Ti se va parea brutal ceea ce am sa-ti spun acum, dar din punctul meu de vedere mai ramane doar o singura aspiratie… DOMINAREA.

 

Din acest moment incepe declinul relatiei! Din acest moment nu mai sunt aspiratii comune ci sunt aspiratii individuale ale fiecaruia din cei doi care formeaza o relatie de cuplu. Ce poate sa rezulte din aceasta situatie? Sunt trei posibilitati:

–  fiecare se resemneaza cu situatia de fapt si ei traiesc in continuare intr-o nefericire totala

–  cei doi continua sa stea impreuna pentru ca au o casa comuna, o masina comuna, dar viata lor nu mai este impreuna ci fiecare este pe cont propriu urmarind sa se implineasca asa cum crede fiecare de cuviinta

–  cei doi hotarasc sa se desparta

Si cred ca nu trebuie mai mut de 4 ani ca acest scenariu sa devina realitate.

 

Ce trebuie facut?

O actiune foarte simpla si anume, sa construim o relatie de cuplu pe alte principii, sa proiectam o alta fundatie pe care sa cladim „casa” pe care o nimim relatia de cuplu.

Aceasta implica o noua viziune asupra relatiilor de cuplu dintre un barbat si o femeie.

As vrea sa mai enunt inca odata aceasta noua viziune:

 

 

In noua viziune o relatie de cuplu este locul unde un barbat si o femeie se intalnesc pentru a darui fiecare celuilalt din valoare si bunatatea sa.

 


Principiile care trebuie sa stea la baza acestui nou tip de relatie sunt:

IUBIREA, PARTENERIATUL, ALIANTA

 

Aud o intrebare din partea ta! Dar in relatiile de tip vechi nu exista iubire?

Nu, acolo exista doar indragostire. Si ca sa poti sa intelegi mai bine diferenta dintre cele doua am sa-ti spun care sunt caracteristicile lor, din punctul meu de vedere.

 

Indragostirea, este o componenta instinctuala a mecanismului de reproducere.

Iubirea, inseamna o atitudine asumata constient  depusa pentru a trece de momentele dificile ale existentei in doi, sau inseamna efortul nostru asumat si depus permanent, pentru a mentine stara de ingragostire, dupa ce aceasta a disparut.

 

Caracteristicile dupa care putem recunoaste indragostirea:

–  nu este un act de vointa, se petrece dincolo de vointa noastra

–  nefiind un act de vointa nu suntem solicitati la nici un efort, suntem pasivi

–  nu suntem interesati de evolutia si transformarea noastra si nici a celuilalt, suntem doar consumatori ai acestei frumoase energii numita indragostire

 

Caracteristicile dupa care putem recunoaste iubirea:

–  este un act de asumare constienta a relatiei

–  fiind un act de asumare constienta, solicita efort

–  interesul pentru transformarea mea este la fel de mare ca si interesul pentru transformarea celuilalt, pentru ca relatia sa poata sa existe

 

 Deci sa revin la principiile care stau la baza relatiilor de cuplu de tip nou.

 

IUBIREA

–  imi asum relatia

–  ma transform

–  ajut si pe celalalt sa se transforma

 

PARTENERIATUL

–  eu am valoare si calitati, tu ai valoare si calitati

–  singura cale de a avea succes este sa  unim cele doua valori si sa le impartasim unul altuia

–  avand in vedea ca va trebui sa muncim daca dorim o relatie de cuplu, atunci in echipa  munca este mai usoara si mai relaxanta

 

ALIANTA

–  alianta vine de la verbul „a alinia”

–  alianta inseamna mai mult decat un parteneriat

–  cand fac o alianta cu cineva, atunci ma aliniez cu acea persoana, adica imi aliniez valorile si prioritatile cu acea persoana

 

 

Diferenta de abordare fiind semnificativa, ramane la alegerea ta unde vrei sa te pozitionezi.

 

 

 

adi

 

 

 

 

 

 

 

Adrian Mititelu

 

 

 

 

 

 

 

 

5 comentarii la „O NOUA VIZIUNE DESPRE RELATIILE DE CUPLU

 1. Un articol splendid!
  Asa cum de altefl ne-ai obisnuit Adrian 🙂
  Tot ceea ce tu ai rezumat excelent in acest articol, ar trebui sa se predea in scoli sau cursuri speciale pentru tineri. Din pacate, foarte multi adulti nu au aceste valori si astfel nu le pot transmite copiilor lor.
  Sincera sa fiu, esti o exceptie a generatiei din care faci parte. Din pacate, nu pot sa nu spun ca majoritatea barbatilor din generatia noastra spun „Femeia este buna numai la cratita si sa creasca copii”
  FELICITARI!!

 2. Multumesc mult Geta, pentru aprecierile tale, care imi confirma ca nu sunt un specimen cazut de pe o alta planeta (sau cine stie?) si ca aceasta pozitie ar trebui sa se predea in scoli pentru a invata cat se poate de devreme ce inseamna sa ai o relatie de cuplu bazata pe iubire.

  Multumesc inca odata Geta!

 3. interesant punct de vedere si bine documentat. viata ne arata multiple aspecte, ele se deruleaza cu viteze mari, astfel ca nu putem umbla cu caietul de notite in mina, urmarind unde trebuie sa bifam.cit am vrea sa ne inregimentam in armata inteleptilor, legea care functioneaza cu succes , ne spala creierele de sute de ani si in milioane de cupluri. care e legea? e cvasicunoscuta: TEORIA CA TEORIA, DAR PRACTICA NE OMOARA .drumul spre iad e pavat cu bune intentii…am cu cine, am cu ce, am si unde…cum o dai pin’la urma nu e clar nu e limpede, viata tot aia e. visam sa dansam cu stelele, numai ca partenerul uneori poate visa la dansul stelelor de pe etichetele sticlelor, iar partenerele lor incep sa viseze la dansul cu alte stele verzi sau maneliste.

 4. ma pozitionez in realitate. din carti, ne hgranim doar vanitatile. experientele sint drumul adevarului. poveste adevarata : inainte sa nasc, am citit mult despre sarcina, despre bebelusi, despre infasat-desfasat, etc. dupa ce am nascut, cu cartea in mina executam toate instructiunile fara sa ma abat. fetita mea plingea si plingea si plingea. la aproximativ 5 luni si jumatate, a venit mama pe la mine si m-a intrebat daca i-am dat apa fetitei. raspunsul meu a fost nu, pt ca intr-o carte scria ca dupa 9 luni, pina atunci doar lapte si ceai… mama i-a dat apa copilasului si s-a linistit. se saturase doar de ceaiuri si lapte. deci cartile sint varza. sint pline de sfaturi, unele mai proaste ca altele. asa ca viata e cartea cea mai importanta si bunul-simt capitolul fara de care nu se poate. inca citesc, dar cu discernamint selectez. nu tot ce se scrie pe internet are acoperire in viata. deci, iubirea si cuplul se traiesc , nu se invata. daca nu se simt cu inima, degeaba indopam intelectul cu sabloane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *