INTERVIU CU RALUCA (1)

inima8Asa cum  am promis intr-un newsletter m-am hotarat sa scriu articole, care sunt rezultate din discutii cu cititorii blogului.

 

Prima persoana care a dorit sa intre in aceasta actiune si careia ii multumesc foarte mult se numeste Raluca. Interviul este putin diferit de ceea ce am proiectat sa fie, adica nu pune ea intrebari ci pun eu, dar indiferent de modul cum decurge convorbirea cu voi, important este sa invatam cu totii.

 

Prima intrebare

Cum te vezi tu pe tine daca te-ai privi din exterior?

 

Prima reactie a Ralucai a fost sa rada cu mare pofta, pret de cateva secunde bune.

–  De ce razi?…am intrebat-o!

–  Stii de ce este greu de raspuns? Pentru ca mai usor iti poate raspunde cineva care te vede din exterior.

–  Poate sa fie asa cum spui, dar asta nu te ajuta prea mult, pentru ca acel cineva daca nu a ajuns sa te „vada” foarte bine atunci iti va spune despre o proiectie pe care el o are despre tine si nu despre tine. Chiar daca acea persoana a ajuns sa te cunoasca foarte bine si iti spune parerea lui despre tine, egoul are tendinta sa respinga ceea ce primeste pentru ca el doreste sa se protejeze.

Deci cel mai important este ca tu sa-ti raspunzi singura la aceasta intrebare. Desigur si raspunsul tau poate fi rezultatul unei proiectii a ta despre tine, dar pe masura ce iti pui din ce in ce mai des aceasta intrebare vei reusi sa te cunosti din ce in ce mai bine si cunoasterea sa fie una autentica. Conditia ca sa obtii raspunsul adevarat este ca tu sa nu te mai minti pe tine. Aici recunosc ca nu este usor deloc sa obtinem aceasta stare de sinceritate fata de noi insine.

 

–  Ne mintim pentru ca ne-am obisnuit sa purtam o masca, imi raspunde Raluca!

   Nu avem curajul sa fim noi insine si atunci ne adaptam modelelor propuse de societate si asa apare minciuna.

–  Ai mare dreptate facand aceasta remarca! Revin totusi la intrebare si te rog sa dai masca jos si sa imi spui cu te vezi  tu din exterior? Chiar daca pare extraordinar de greu de facut acest exercitiu te ajuta foarte mult sa-ti descoperi valoarea.

–  Da!…imi dau seama de asta, imi spuse Raluca.

–  Trebuie sa stii ca noi suntem completi asa cum suntem. Educatia ne-a facut ca anumite aspecte ale noastre sa le ascundem, sa le bajam sub covor, spunand ca acele aspecte nu suntem noi si nu ne definesc pe noi. Noi trebuie sa aratam o masca despre care sa spunem „ asta sunt eu!”. Fals, fals, fals!

Repet, noi suntem completi asa cum suntem, cu cele bune si cu cele mai putin bune. Trebuie sa invatam sa ne acceptam asa cum suntem! Altfel nu vom putea niciodata sa avem o relatie sincera si frumoasa cu noi insine.

 

–  Bun!… Atunci am sa vorbesc despre mine, cea fara masca.

O chestie destul de ciudata, cel putin eu asa ma vad. Sunt o combinatie de curaj si timiditate, sunt si sociabila si retrasa. Nu am nici o problema sa socializez, dar in momentul cand din exterior vine o intrebare care ma atinge in viata mea personala ma inchid.

–  Inteleg ca nu te poti simti bine in pielea ta asa cum esti!

–  Da, asa este!

–  Inteleg ca ai o anumita zona de confort in care te-ai obisnuit sa stai si iti este greu sa iesi.

–  Da, ai dreptate!

–  Cred ca acest exercitiu pe care ar trebui sa-l faci de a iesi din zona ta de confort, care de fapt este o zona de disconfort dar cu care te-ai obisnuit, te va duce in a avea o relatie foarte buna cu tine, in a nu te mai minti si a te duce in zona in care te simti bine cu tine asa cum esti.

In momentul cand iesi din zona de confort si te simtim bine asa, atunci incepi sa fii stabila din punct de vedere emotional. Odata ce incepi sa fii stabila din punct de vedere emotional incepi sa-ti cunosc valoarea din ce in ce mai bine, pentru ca atunci nu mai depinzi de exterior ca tu sa te valorizezi. Nefacand acest exercitiu de a iesi din zona de confort vei fi vulnerabila la influentele exteriore.

 

–  Aici am eu o intrebare. Cum fac diferenta intre actiunea de „a ma arunca cu capul inainte” si a iesi din zona de confort?

–  Raspunsul este destul de simplu!

In momentul cand te arunci cu capul inainte, asta inseamna ca actionezi sub impulsul unei emotii, ceea ce reprezinta o stare de neasumare a actiunii. Faci acea actiune intr-un mod inconstient , sub impulsul unei emotii, pentru ca te-a prins flama. In momentul cand doresti sa iesi din zona de confort, acea actiune o faci in mod constient.

–  Dar actiunea in care ma arunc cu capul inainte poate sa fie incununata de succes!

–  Ai dreptate, poate fi incununata de succes si sa spui „ mama ce noroc am avut ca a iesit asa de bine!”, dar nefiind o actiune asumata constient nu inveti prea multe din acea actiune, deci nu vei primi un ajutor foarte mare facand actiunea respectiva. In momentul cand actiunea este asumata atunci te vei observa pe tot parcursul desfasurarii actiunii si la sfarsit vei putea trage si concluzii despre modul cum ai reactionat tot timpul cat ai actionat.

Pe masura ce iesi din zona de confort din ce in ce mai des, ai sa constati ca incepi sa te simti din ce in ce mai bine in afara zonei tale de confort.

 

Toate acestea pe care le-am discutat daca ai sa incepi sa le pui in practica te vor ajuta foarte mult intr-o relatie de cuplu pe care o ai sau o doresti.

Descoperindu-ti valoarea  vei aborda o relatie de pe pozitia de a darui celuilalt din valoarea ta si a primi de la celalalt din valoarea lui.

Ai sa te simti in relatie foarte confortabil cu tine si nu vei mai pretinde sa fii valorizata de partener.

 

Acelasi ajutor il vei primi si daca ai sa incepi din ce in ce mai mult sa stai in afara zonei tale de confort. Ai sa te simti din ce in ce mai bine actionand, chiar daca nu esti pe deplin confortabila in actiunea respectiva.

 

Facand acestea ai sa poti cu destula usurinta sa observi disfunctionalitatile care pot aparea intr-o relatie de cuplu si ai sa poti sa gasesti si solutiile care te pot scoate de acolo. Ca sa ma intelegi si mai bine ma refer la faptul ca ai sa poti sa gasesti solutii pe care sa le propui partenerului. Daca si el va dori sa iasa din zona lui de confort atunci respectiva problema are mari sanse sa fie rezolvata. Daca nu, ea nu va putea fi depasita.

 

 

Multumesc mult Raluca ca ai stat de vorba cu mine. Sper ca tot ce am discutat sa te ajute mult in drumul tau catre fericire.

 

 

Cu multa iubire

Raluca si Adrian

 

P.S. Am hotarat impreuna cu Raluca, sa facem si parea a doua.

3 comentarii la „INTERVIU CU RALUCA (1)

  1. Raluca , esti o curajoasa! Am citit articolul si cu siguranta o sa citesc si partea a doua.Avem de invatat cu totii din asta.iesirea din zona de confort este intr-adevar o problemacare din fericire are solutie 🙂

  2. Si pentru mine o fost o experienta foarte interesanta si utila in acelasi timp. Raluca a fost o minunata si cred ca ceea ce am dezbatut, va fi foarte util pentru toti cei care vor citi articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *