EXISTA LIMBAJE ALE IUBIRII? (2)

el-ea Acum multi ani eram intr-o relatie de cuplu cu o femeie deosebita, o femeie pe care o iubesc si acum desi nu mai suntem impreuna. Am fost intr-o relatie de cuplu cu ea timp de aproape trei ani.

 

Nu am sa va spun in extenso acum, care a fost povestea noastra, aceasta relatare am sa o fac intr-un articol viitor. Acum vreau doar sa va spun ca relatia noastra nu a durat foarte mult pentru ca nu cunosteam nici unul dintre noi care este limbajul iubirii atat cel personal cat si al celuilalt.
Simteam amandoi ca relatia nu functiona asa cum doream fiecare dintre noi. De fapt ,amandoi doream sa ne apropiem sufleteste cat mai mult unul de celalalt, dar nu am reusit.

 

In momentul cand am hotarat amandoi ca este mai bine ca fiecare sa mearga pe drumul sau, a urmat o perioada in care am putut sta singur si am analizat in detaliu ce s-a petrecut de fapt de nu am putut continua, desi noi spuneam ca ne iubim.
 

In acea perioada datorita faptului ca doream sa aflu niste raspunsuri ,a venit catre mine cartea lui Gary Chapman intitulata „Cele cinci limbaje ale iubirii”.

Gary Chapman, psiholog, este un autor de succes si un consilier matrimonial renumit pentru seminariile lui pe probleme familiale.

A scris peste 30 de carti vizand probleme de cuplu.

Editia in limba engleza a cartii  „Cele cinci limbaje ale iubirii”, s-a vandut in peste 5 milioane de exemplare.

 

 Dar, sa incepem:

 

 Vazand-o pe Maria ca era „plecata „ altundeva, am adus-o pe pamant ,spunandu-i:

–         Mariuca ma auzi?

–         Da!… a exclamat ea putin speriata.

–         As vrea sa te intreb, care crezi tu ca este deosebirea intre INDRAGOSTIRE si IUBIRE.

–         Nici una!…mi-a raspuns imediat.

–      Vezi ,i-am spus atunci. Aceasta mare confuzie pe care o facem intre indragostire si iubire este greseala principala de la care pornim, intr-o relatie de cuplu.

 

 Indragostirea este o stare de magnetizare, de electrizare a celor doi indragostiti. Tot ce exista intre ei in perioada de indragostire cred ca este etern. Si nu cred ca iti sunt straine declaratiile „ Ne vom iubi pana la sfarsitul zilelor noastre” sau „Nu pot trai fara tine”.Toate aceste declaratii sunt rodul unor neorohormoni care se activeaza si ne fac sa ne indragostim.

 

 Sunt sigur ca ai sa fii socata de ce am sa-ti spun acum.

 

 S-au facut cercetari psihologice si savantii au fost primii care au fost socati, cand au constatat ca in starea de indragostire se activeaza aceleasi zone din creier ca si in cazul celor care consuma alcool sau droguri. 

 

Aceeasi stare euforica se declanseaza in ambele cazuri.

 

 Acum poti sa-ti explici mai bine de ce exista in popor vorba ca esti orbit atunci cand esti indragostit.; vezi in celalalt ceea ce el nu are.

 

Toti cei din jurul tau vad altceva decat vezi tu in fiinta de care te-ai indragostit, numai tu nu poti vedea ce vad ceilalti.

–         Nu cred ceea ce imi spui!.. mi-a raspuns Maria total ravasita de ce auzise.

–       Daca nu crezi te rog sa citesti lucrarile psiholoagei Dorothy Tennov care a aprofundat fenomenul indragostirii.

 

Cercetarile psihologice au ajuns la concluzia ca aceasta starea de indragostire nu dureaza mai mult de doi ani. Este maxim.

Dupa aceasta perioada incepe o noua etapa in care cei doi se trezesc la realitate.

Au venit din vacanta si acum trebuie sa inceapa”scoala”.

 

 In acest moment apar primele probleme. Avem de facut lectii, avem de rezolvat probleme, timpul nu mai este dedicat integral distractiei si multe, multe altele.

Aici apare pentru prima data situatia cand trebuie sa luam o decizie, cand trebuie sa alegem un drum pe care sa mergem.

 

Cele doua optiuni sunt:

 1. continuam drumul alaturi de fiinta despre care spunem ca o iubim
 2. plecam si cautam pe altcineva cu care mai putem sta putin in vacanta.

 

 In cele mai multe cazuri alegem sa mai stam putin in vacanta.

 

–         Dar, de ce se petrece aceasta?…m-a intrebat Maria.

–         Iti mai amintesti de unde am plecat in discutia noastra?

–         Nu!…a raspuns ea.

–         Te-am intrebat, care este diferenta intre INDRAGOSTIRE si IUBIRE.

 

Stii care a fost raspunsul tau!

 

–         Am raspuns ca nu exista nici o deosebire.

–         Corect!… am replicat eu.

–         Aici este cheia ca sa poti intelege mai bine ce este IUBIREA.

 

INDRAGOSTIREA nu este acelasi lucru cu IUBIREA din trei motive.

 

 1. INDRAGOSTIREA nu este acelasi lucru cu IUBIREA,  pentru ca nu este un act de vointa, nu este o alegere constienta. Cand te-ai indagostit pur si simplu esti lovit cu buzduganul si nu stii de ce a venit acea lovitura catre tine. Oricat ne-am dori sa ne indragostim nu o putem face la comanda.

 

2. INDRAGOSTIREA nu este acelasi lucru cu IUBIREA, pentru ca noi nu suntem solicitati la nici un efort constient. Asa cum iti spuneam, suntem in vacanta. Cand esti in vacanta nu trebuie sa te scoli dimineata la ora 7.00, sa pleci la serviciu, acolo sa prestezi o munca, sa vii acasa, sa mergi sa faci piata si multe ,multe altele. In perioada in care suntem indragostiti acea energie care ne umple de fericire curge asupra noastra fara ca noi sa facem nimic. Suntem intr-o pozitie eminamente pasiva. Ne multumim ca energia curge si atat.

 

 3. Si cel mai important aspect care diferentiaza INDRAGOSTIREA de IUBIRE este ca indragostitul nu este interesat de evolutia partenerului.Singurul lui interes este sa fie un consumator. El consuma ceea ce energia indragostirii ii ofera si o face cu foarte mult nesat.

 

–         Mai terminat!…imi spune Mariuca, oftand de parca ar fi urcat Everestul alergand. Simt ca imi fuge pamantul de sub picioare.

–         Bine!…si totusi, daca nu este iubire indragostirea ce este?

–        Iar am sa te sochez dar nu am incotro. Am fost asa de gresit invatati ce este iubirea, incat ca sa putem sa ne reasezam pe alte baze avem nevoie de socuri. Este exact ceea ce se petrece pe calea Zen. Acolo prin socuri mentale mintea este facuta zob.

 

Deci,  indragostirea este o componenta instinctual-emotionala a comportamentului de reproducere.

 

–         Nati-o flosc!…Hai ca mi-ai blocat plamanii!…stai putin sa trag aer in piept pentru ca simt ca ma sufoc. Cum adica este o componenta instinctuala a comportamentului de reproducere.

–         Pai foarte simplu!

–         O fi pentru tine!

–         Va fi si pentru tine, dupa ce ai sa ma asculti in continuare.

 

Atunci cand esti indragostit, esti cel mai fericit om de pe pamant. Simti ca ai aripi si poti zbura foarte usor, simti ca nimeni si nimic nu te scoate din starea de fericire, simti ca esti una cu cel de care te-ai indragostit si ai vrea ca trupurile voastre sa fie una. De fapt dorinta cea mai mare a indragostitilor este de natura erotica.

 

 Acum imagineaza-ti ca te-ai indragostit si te apuca o durere de masele cumplita, te dor toti muschii de parca ai fost calcat de tractor, te doare burta de nu mai poti manca nimic, ai avea o stare de insuficienta respiratorie ca nu ai putea sa respiri decat cu masca de oxigen pe fata.

 

Ai mai dori sa fii indragostita?

–         Nu!…bineinteles ca nu. Cine ar mai dori aceasta?

–         Acum cred ca ai inteles ca starea de indragostire este un mecanism  pe care natura l-a gasit pentru a putea supravietui, astfel specia putand exista si peste 10.000 de ani, 100.000 de ani, sau 1.000.000 de ani.

–         Adica vrei sa spui ca indragostirea este o stare de…imi este si rusine sa o spun!

–         Hai spune!…nu fii rusinoasa.

–         Este o stare de orgasm emotional temporar pe care natura ni-l provoaca!

–         Mariuca!…esti geniala. Ai gasit cea mai inspirata definitie a starii de indragostire.

–         Din acest motiv dorim cu totii sa ne indragostim!…imi spuse Maria.

–        Ai dreptate, i-am zis!… Daca asa stau lucrurile atunci putem sa incepem sa invatam sa iubim. De fapt noi nu avem nevoie sa fim indragostiti. Cea mai mare nevoie afectiva a noastra este sa fim iubiti, dar sa fie o iubire ce vine din alegere si nu din instinct.

 

Simtim nevoia sa fim iubiti de cineva care alege in mod constient sa ne iubeasca, pentru VALOAREA pe care o avem, valoare care vine din interiorul nostru si nu din exterior.

Aceasta este IUBIREA de care avem nevoie. Aceasta iubire necesita asumare constienta, necesita efort si disciplina, necesita dorinta de a invata sa iubesti.

 

 Aceasta iubire prezinta doua aspecte:

1. iubirea de sine

2. iubirea fata de celalalt

 

–         Acum incep sa inteleg din ce in ce mai bine ce se petrece intre mine si Marcel…imi spuse Maria cu o fata zambitoare si linistita. Spune-mi in continuare, sunt foarte curioasa sa aflu cum putem ajunge la IUBIRE pornind de la INDRAGOSTIRE.

–         Am sa-ti spun cu mare bucurie dar as vrea sa ne intalnim alta data, pentru ca acum am putina treaba de facut.

–         Cand ne mai vedem?

–         Peste o saptamana  si mergem sa bem un ceai la Rendez-vous.

 

 

 

Ai avut aceasta dilema, in care ai crezut ca INDROGOSTIREA este acelasi lucru cu IUBIREA?

 

 

adi

 

 

 

 

 

 

Adrian Mititelu

 

 

6 comentarii la „EXISTA LIMBAJE ALE IUBIRII? (2)

 1. :)da si la dilema aceasta dupa nenumarate esecuri incep sa ii inteleg sensul iubiri,sa stiu ca pot alege,sa inteleg daca cineva ma iubeste! bun articolul!dar oare poti iubi si sa-l lasi sa plece?

 2. Aceasta este dovada suprema ca iubesti pe cineva.

  IUBIREA implica o stare de libertate totala pe care tu o ai si pe care o daruiesti si celui pe care il iubesti.
  IUBIREA nu inseamna atasament sau posesivitate, IUBIREA inseamna libertate.

  Daca vrea sa plece si tu nu il lasi, opreste-te o clipa si intreaba-te: daca acum nu il las sa plece, atunci „chiar va ramane cu mine”.

  Ca prezenta fizica poate ca va fi cu tine, dar sigur ca nu va fi cu tine ca prezenta in suflet.
  Ori aceasta prezenta in suflet este unitatea de masura pentru IUBIRE.

 3. Buna intrebare 🙂 cred ca toti am avut-o candva….daca n-o mai avem.
  Toti oamenii doresc sa iubeasca si sa fie iubiti dar nu toti isi asteapta suflerul pereche. Cred ca atunci cand iti gasesti sufletul pereche iubesti neconditionat.
  Cred ca doar atunci se creaza acea legatura trainica in care doresti sa faci totul pentru persoana iubita, exista acel respect si intelegere reciproca. Cred ca atunci apare si comunicarea telepatica intre cele doua persoane.

 4. Eu cred c? între îndr?gostire ?i iubire este foarte mare diferen??.
  Îndr?gostirea dureaz? relativ pu?in nici nu -?i dai seama ?i a trecut.
  Iubirea înseamn? respect, d?ruire total?, angajament.Este acea fl?c?r? nestins? care d?inuie?te pân? când moartea ne va desp?r?i.

 5. Ai dreptate Geta.
  Intalnirea sufletului pereche poate fi o oportunitate de a invata sa iubesti neconditionat.

  Aceasta intalnire cu sufletul pereche se produce foarte rar si din acest motiv noi trebuie sa invatam sa iubim pe oricare suflet pe care il intalnim la un anumit moment al evolutiei noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *