DIFERENTELE DINTRE FEMEI SI BARBATI (2)


4.  Femeia nu a fost valorizata, ba mai mult, a fost umilita.

 

Barbatul a tratat femeia ca pe o necuvantatoare – chiar mai rau. În China, timp de mii de ani, se considera ca femeia nu are suflet, asa ca sotul ei o putea ucide iar legea nu se amesteca în asta – ea era posesiunea lui. Daca vroia sa-si distruga mobilierul, nu era ilegal.

Daca vroia sa-si distruga femeia, nu era ilegal. Aceasta e insulta suprema – ca femeia nu are suflet. Barbatul a lipsit femeia de educatie, de independenta financiara. El a lipsit-o de mobilitatea sociala, pentru ca se teme.

El stie ca ea este superioara, el stie ca este frumoasa, el stie ca a-i oferi independenta va crea pericol. Asa ca de-a lungul secolelor, nu a existat independenta pentru femei.  Femeia mahomedana trebuie chiar sa-si tina fata acoperita, pentru ca nimeni, cu exceptia sotului sau, sa nu poata vedea frumusetea chipului sau, profunzimea ochilor ei. În hinduism, femeia trebuie sa moara cand sotul moare – cat de mare este gelozia! Ai posedat-o toata viata ta, si chiar si dupa moarte vrei s-o posezi. Îti este teama.

Ea e frumoasa, si cand tu nu mai esti, cine stie? Poate ca va gasi un alt partener,  poate mai bun decat tine. Deci sistemul sati a predominat mii de ani – cel mai urat fenomen pe ti-l poti imagina. Sotul moare. Poate ca femeia este înca tanara si în floarea tineretii, deci ea trebuie fortata sa sara în rugul funerar. Pentru a face posbil acest lucru, este facut un aranjament special. Unt purificat era scurs  în cantitati mari peste rugul funerar. Creeaza atata fum încat nu vezi ce se întampla.

Aproape ca un nor negru, acopera întreg rugul funerar. Apoi îl înconjoara – si este atat de fierbinte încat muzicienii trebuie sa stea la mare departate – trompete mari, tobe si tot felul de instrumente muzicale sunt folosite sub pretextul ca aceasta este o celebrare, dar ei sunt pur si simplu obisnuiti sa acopere tipetele femeii care este arsa de vie. Ea ar vrea sa iasa afara, si în jurul rugului funerar sunt preoti cu torte arzand în maini, astfel ca daca femeia încearca sa fuga, ei o vor împinge la loc în rugul funerar.

În spatele muzicienilor este un mare numar de preoti strigand tare si cantand cantece sacre. Toata aceasta scena este aranjata doar pentru a omorî o femeie si pentru ca nimeni sa nu stie ca a fost omorata împotriva vointei ei. Si toata multimea de afara este bucuroasa si vesela pentru ca este un mare eveniment – o femeie si-a dovedit dragostea ei pana în ultima clipa din viata sotului ei. Cate milioane de femei au fost arse în acest fel, pentru simplul motiv ca barbatul este gelos ca dupa ce el nu va mai fi, ce garantie are…?

Stapanirea britanica din India a fost cea care a oprit asta, pentru ca era pur si simplu crima si nimic altceva. Dar apoi, hindusii au împiedicat vaduva sa se mai casatoreasca. Ei au ras-o în cap – acel par frumos facea parte din personalitatea ei. I-au luat toate podoabele si au spus ca ea nu poate folosi nici o culoare în hainele ei, trebuia sa poarte numai alb. Au încercat în toate modurile posibile s-o faca urata. Ea nu poate participa la nici o ceremonie…este abandonata. Chiar în propria ei casa ea nu poate intra în bucatarie, ci trebuie sa stea afara.

Si nu poate cere ceea ce îi place. Orice îi este dat, ramasitele, ea trebuie sa traiasca din ele.  Ea nu poate dormi într-un pat, trebuie sa stea jos pe podea. Asta e mai rau ca moartea. În felul acesta ea poate trai cincizeci de ani, trebuie sa faca toata munca domestica din gospodarie, si trebuie sa stea ascunsa de privirile oamenilor. Barbatul este foarte egoist. De aceea spun ca este sovinism masculin. Barbatul a creat aceasta societate si în aceasta societate nu exista loc pentru femeie – si ea are calitati proprii extraordinare.

De exemplu, daca barbatul are posibilitatea inteligentei, femeia are posibilitatea iubirii. Nu înseamna ca ea nu poate avea inteligenta; ea poate avea inteligenta, trebuie doar sa i se dea ocazia s-o dezvolte. Dar cu iubirea ce se naste – ea are mai multa compasiune, mai multa bunatate, mai multa întelegere. Barbatul si femeia sunt doua corzi ale aceleiasi harpe, dar ambele sufera, separate fiind una de alta. Si pentru ca sufera si nu stiu motivul, ei încep sa se razbune unul pe altul.

Femeia poate fi de un imens ajutor în a crea o societate organica. Ea este diferita de barbat, dar nu inegala. Ea este la fel de egala cu barbatul la fel ca oricare alt barbat. Ea are talente ale ei care sunt absolut necesare. Nu este suficient sa castigi bani, nu este suficient sa devii de succes în lume; mult mai necesar este un camin frumos, si femeia are capacitatea de a transforma orice casa într-un camin. Ea îl poate umple cu iubire; ea are aceasta sensibilitate. Ea îl poate reîntineri pe barbat, îl poate ajuta sa se relaxeze.

În Upanisade  (scrieri sacre hinduse) exista o foarte ciudata binecuvantare pentru cuplurile noi. Un cuplu nou vine la înteleptul (clarvazatorul) din Upanisade si acesta îsi ofera binecuvantarea sa. El spune, fetei în special: ”Sper sa devii o mama a zece copii, si în final, sotul tau sa fie al unsprezecelea copil. Si pana cand nu devii o mama pentru sotul tau, nu ai reusit sa fii o adevarata sotie.”  Este foarte ciudat, dar are o viziune psihologica extraordinara în asta, pentru ca asta este ceea ce descopera psihologia moderna, ca fiecare barbat cauta în femeie pe mama sa, si fiecare femeie cauta în barbat pe tatal sau. De aceea, fiecare casatorie este un esec: nu poti sa îti gasesti mama. Femeia cu care te-ai casatorit nu a venit în casa ta pentru a fi mama ta, ea vrea sa fie sotia ta, o iubita.

Viata ar trebui sa fie luata usor. Diferentele nu sunt contradictii. Ei se pot ajuta unul pe altul si sa se îmbunateasca extraordinar de mult unul pe altul. Femeia care te iubeste îti poate îmbunatati creativitatea, te poate inspira pe culmi la care nici nu ai visat. Si ea nu cere nimic. Ea vrea doar iubirea ta, care este dreptul ei de baza. Cele mai multe din lucrurile care îi fac pe barbati si pe femei diferiti sunt conditionale. Diferentele ar trebui pastrate pentru ca ele fac barbatii si femeile atractivi unul fata de celalalt,dar nu ar trebui folosite ca si condamnare.

As vrea ca amandoi sa devina un tot organic, ramanand în acelasi timp absolut liberi, pentru ca iubirea nu creeaza niciodata sclavie, ea ofera libertate. Atunci putem crea o lume mai buna.  Unei jumatati  din lume i-a fost negata contributia sa, si acea jumatate, femeile, a avut o capacitate imensa de a contribui fata de lume. Ar fi facut-o un paradis minunat.

Asa ca nu cere ca ele sa fie egale, sa trebuiasca sa poarte aceleasi haine, sa trebuiasca sa se poarte ca barbatii, sau sa foloseasca limbaj vulgar pentru ca barbatul îl foloseste. Femeia ar trebui sa caute în propriul ei suflet pentru potentialul ei, si ea va avea un viitor minunat. Barbatul si femeia nu sunt nici egali nici inegali, ei sunt unici. Si întalnirea a doua fiinte unice aduce ceva miraculos în existenta.

Cu iubire

Adrian 

2 comentarii la „DIFERENTELE DINTRE FEMEI SI BARBATI (2)

  1. un articol care in prima faza m a umplut de tristete dar si de incredere in prezent si mai ales viitor…pentru ca nu I asa suntem see you totii fiinte unice , see you experiente si trairi unice, menite sa evoluam si sa ne indeplinim misiunea…
    intamplator sau nu chiar azi mi a cazut sub ochi acest minunat citat „Iubirea inseamna a fi doi si a nu fi decat unul. Un barbat si o femeie ce se topesc intr-un inger.” – Victor Hugo..o seara magica Ady 🙂

  2. Multumesc mult,Rodica pentru tot ce ai spus. Si eu sunt foarte increzator ca energia masculina se va orienta catre o alta abordare in relatia cu energia feminina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *